Stroomschema's

Hier vind je een overzicht van al onze stroomschema's. Klik op de afbeelding van het stroomschema waar je graag gebruik van wilt maken. Je kunt deze dan vervolgens downloaden in pdf en bekijken of printen.
Om snel bij het juiste stroomschema te komen kun je hieronder in het menu klikken op het hoofdonderwerp.

Bevestigen

Boren en breken

(Door)slijpen, afbramen en schuren

Zagen

Knippen

Schaven

Frezen

Maaien en trimmen

Diversen
Bevestigen

Verbindingen

Er zijn erg veel verschillende soorten verbindingen en elke verbinding vraagt om een machine die daarvoor geschikt is. Afwerking, gemak en uiteraard snelheid spelen daarin een belangrijke rol. Maar welke machine is nu het meest geschikt?
Zo weten we dat een accu boor-/schroefmachine vrij universeel inzetbaar is, maar ook dit type machine is soms ongeschikt. Of een slagschroevendraaier. Daar kun je toch alles mee... of niet?
Om je een goed en duidelijk overzicht te geven heeft onze Kennisdeler Ike een schema gemaakt met daarin alle verbindingsmachines en nagenoeg alle mogelijk verbindingen. Deze zijn kruislings verbonden en Ike heeft beschreven wanneer een machine uiterst geschikt, geschikt of ongeschikt is en zeer belangrijk; waarom.
Je kunt dit bestand bekijken, downloaden en zelfs printen. Maar houd er rekening mee dat het hier om een poster gaat. Het formaat is A0.
 A0 poster verbindingen

Dagelijks schroeven en boren

Wanneer je voor je werk dagelijks moet schroeven en boren, dan ben je het beste af met een accu boor-/schroefmachine. En wil je ook met deze machine in steen boren, dan kun je het beste kiezen voor een accu klopboor-/schroefmachine. Maar welk model past nu het beste bij je?
Op basis van bewerkingen die je dagelijks met deze machines kunt doen hebben we een stroomschema voor je gemaakt. Denk aan bewerkingen zoals schroeven, boren in hout met speedboren, slangenboren en gatzagen en boren in steen met steenboren. Als bepaalde bewerkingen overeenkomen met de bewerkingen die jij dagelijks doet, dan past dat model het beste bij je.
Dagelijks schroeven en boren

Regelmatig schroeven en boren

Wanneer je voor je werk of als particulier gebruiker regelmatig wilt schroeven en boren, dan ben je het beste af met een accu boor-/schroefmachine. En wil je ook met deze machine in steen boren, dan kun je het beste kiezen voor een accu klopboor-/schroefmachine. Maar welk model past nu het beste bij je?
Op basis van bewerkingen die je dagelijks met deze machines kunt doen hebben we een stroomschema voor je gemaakt. Denk aan bewerkingen zoals schroeven, boren in hout met speedboren, slangenboren en gatzagen en boren in steen met steenboren. Als bepaalde bewerkingen overeenkomen met de bewerkingen die jij dagelijks doet, dan past dat model het beste bij je.

Regelmatig schroeven en boren

Bevestigen hout-, plaat- en zelfborende schroeven

Voor het bevestigen van houten en metalen constructies en plaatmateriaal zoals hout-, gips-, vezelcement- en metaalplaat hebben wij diverse soorten machines in ons assortiment. Denk aan schroevendraaiers met instelbaar neusstuk, schroefautomaten, slag- en impulsschroevendraaiers. Middels dit stroomschema kun je op basis van soort schroef en te bevestigen materiaal de juiste machine terugvinden.
Bevestigen hout-, plaat- en zelfborende schroeven

Bevestigen bouten en schroeven

Voor het bevestigen van bouten en schroeven met metrische of empirische draad kun je een slagschroevendraaier, slagmoersleutel of impulsschroevendraaier gebruiken. In dit stroomschema kun je op basis van de diameter van de bout of schroef en de nauwkeurigheid waarmee de verbinding gemonteerd moet worden de juiste machine vinden.
Bevestigen bouten en schroeven

Serie bevestigen met precisiemoment

Als je op zoek bent naar een machine waarmee je verbindingen met metrische of empirische draad bijzonder nauwkeurig kunt maken, dan kies je voor een momentsleutel. Wij hebben diverse accu momentsleutels in onze assortiment en op basis van de vorm van de machine en de waarde van het aandraaimoment kun je via dit stroomschema de juiste momentsleutel op accu vinden.
Serie bevestigen met precisiemoment

Bevestigen met nieten, nagels, J-brads of pins

Wij hebben een uitgebreid assortiment tackers waarmee je nieten, nagels, J-brads of pins kunt schieten. Het gaat hier om tackers die middels lucht aangedreven worden, accu tackers en tackers die werken op een accu/gas combinatie. Op basis van het materiaal dat je wilt bevestigen, type bevestigingsmiddel en de afmetingen daarvan krijg je snel een overzicht van de beschikbare machines.
Schieten of nagelen

Boren en breken

Boren

Wij hebben een uitgebreid assortiment boormachines. Denk hierbij aan reguliere boormachines, haakse boormachines, klopboormachines, diamantboormachines, maar ook boor- en combihamers. Via dit stroomschema maak je op basis van het soort materiaal waarin je wilt boren en de diameter van het gat een keuze. Aangezien het assortiment boormachines zo groot is past dit niet op 1 pagina. Het kan dus zijn dat je wordt verwezen naar een ander stroomschema en kun je gelijk op het paarse vak klikken om naar het andere stroomschema te gaan.
Boren

Boren in beton en breken

In dit stroomschema zie je een overzicht van onze boor- en combihamers. Met boorhamers kun je met diverse soorten boren in beton boren en met combihamers kun je ook bepaalde soorten breekwerkzaamheden verrichten. Op basis van de diameter van de boor en met bepaalde voorbeelden van breekwerkzaamheden kun je in dit schema snel en gemakkelijk de juiste machine vinden. Als je alleen breekwerkzaamheden wilt verrichten dan kun je het beste voor een breekhamer kiezen en deze vind je in het stroomschema breken.
Boren in beton en breken

Breken

Wanneer je dagelijks intensief gaat breken is het belangrijk dat de machine zo goed mogelijk past bij de soort breekwerkzaamheden die je hebt. In dit stroomschema vind je een overzicht van voorbeelden van breekwerkzaamheden en daarbij de machines die daarvoor geschikt zijn. Ook staat er in dit overzicht aangegeven wat de aansluiting van de machine voor de beitels is. Je kunt op deze aansluiting klikken om direct naar het overzicht van beschikbare beitels te gaan.
Breken

(Door)slijpen, afbramen en schuren

(Door)slijpen, afbramen en schuren

In dit stroomschema kun je op basis van soort bewerking en intensiviteit van de werkzaamheden de juiste machine vinden. Het gaat hier dan om het (door)slijpen, afbramen en schuren van materiaal met een rechte slijper, haakse slijper, werkbankslijper of doorslijper.
(Door)slijpen, afbramen en schuren

Doorslijpen

In dit stroomschema kun je op basis de schijfdiameter en de slijpdiepte snel de doorslijper vinden die bij je past.
Doorslijpen

Schuren

Wij hebben uitgebreid assortiment schuurmachines. Denk aan vlak-, excenter-, band-, en stripschuurmachines. Maar ook de borstelschuurmachine, poetsmachines en de betonschaaf zijn in dit overzicht meegenomen. Op basis van soort bewerking en intensiviteit kun je in het stroomschema snel en gemakkelijk de machine vinden die het beste bij je past.
Schuren

Zagen

Afkorten en overlangszagen van hout, aluminium en kunststof

De juiste keuze maken tussen een cirkelzaag, afkortzaag, tafelzaag of juist een combinatie van afkort- en tafelzaag kan middels dit stroomschema. Op basis van de bewerking afkorten en/of overlangszagen (schulpen) en of je hout, aluminium of kunststof gaat zagen kun je overzichtelijk een keuze maken.
Zorg daarna wel voor het juiste zaagblad. Deze kun je weer vinden in het stroomschema cirkelzaagbladen.
Afkorten en overlangszagen van hout, aluminium en kunststof

Afkorten en zagen van metaal, RVS en aluminium

Net zoals hierboven beschreven geld hetzelfde voor metaal, RVS en non-ferrro metalen zoals aluminium.

Afkorten en zagen van metaal, RVS en aluminium

Maximale zaaghoogte en lengte van de radiaal afkortzagen

Makita radiaal afkortzagen zijn ook op diepte instelbaar. Bovendien kan de maximale zaaghoogte verhoogd worden door een extra aanslag, bijvoorbeeld een mal van hout of kunststof, tussen het werkstuk en de achteraanslag van de afkortzaag te plaatsen. In dit overzicht staat de dikte van de extra aanslag en het maximale bereik (hoogte x lengte) in de blauwe vakjes. Bijvoorbeeld: de LS0714FLB heeft een normaal een bereik van 52 x 300 mm, maar door de extra aanslag van 20 mm kan 60 x 265 mm worden bereikt.

Maximale zaaghoogte en lengte van de radiaal afkortzagen

Cirkelzaagbladen

Wat voor soort materiaal en met welke afwerking wil je gaan zagen? Op basis van deze vraag is dit volgende stroomschema over cirkelzaagbladen samengesteld. Metaal, RVS, hout, hout met spijkers, laminaat, aluminium, sandwich panelen of MDF; voor al deze materialen hebben wij een cirkelzaagblad in ons assortiment. Je beantwoordt de vragen met ja of met nee en je komt uit bij jouw cirkelzaagblad. Vervolgens kun je op het zaagblad klikken voor een overzicht van beschikbare diameters.
Cirkelzaagbladen

Zagen van een vrije lijn

Een decoupeerzaag, reciprozaag, bandzaag, lintzaag, Multitool en gipszaag zijn ontworpen voor het zagen van een vrije lijn. Ofwel korte tot ruime bochten afhankelijk van het zaagblad. In dit stroomschema vind je een overzicht van deze machines en op basis van bewerking, maximale dikte van het materiaal en intensiviteit kun je snel de juiste machine terugvinden.
Zorg naast de juiste machine ook voor het juiste zaagblad. Deze kun je terugvinden in de stroomschema's van bijvoorbeeld de decoupeerzaagbladen of zaagbladen voor de Multitool.
Zagen in een vrije lijn

Hout en kunststof zagen met een decoupeerzaag

Met behulp van dit stroomschema kun je op basis van houtsoort en afwerking snel en overzichtelijk een goede keuze maken voor een decoupeerzaagblad voor hout. Wil je gewoon zagen, zuiver zagen, snel zagen, zagen in hout met spijkers, tweezijdig zuiver zagen of alleen de zichtzijde zuiver zagen. Voor nagenoeg elke afwerking hebben wij een zaagblad in ons assortiment.
Hout en kunststof zagen met een decoupeerzaag

Metaal, RVS, aluminium en kunststof zagen met een decoupeerzaag

In dit stroomschema vind je al onze zaagbladen voor een decoupeerzaag die geschikt zijn voor kokers, profielen en plaatmateriaal van metaal, RVS, aluminium en kunststof. Ook zaagbladen die specifiek geschikt zijn voor sandwichpanelen van metaal, RVS of aluminium met een vulling van polyurethaan staan in dit overzicht.
Metaal, RVS, aluminium en kunststof zagen met een decoupeerzaag

Diverse materialen zagen en bewerken met een decoupeerzaag

Zaagbladen voor tegels, glasfiber, glasvezelversterkt kunststof, gasbeton, gipskarton en cementvezelplaat vind je in dit stroomschema terug. Ook hele specifieke producten zoals vijlen en een schuurarm voor de JR1000FT, JR102D en JR105D reciprozagen.
Diverse materialen zagen en bewerken met een decoupeerzaag

Hout en kunststof zagen met een reciprozaag

Houtplaat zoals OSB, underlayment, spaanplaat, tri- of multiplex, MDF, hard- en zachtboard, zacht- en hardhouten balken of vers hout zoals takken van bomen zagen is prima mogelijk met een reciprozaag in combinatie met het juiste zaagblad. In dit schema staan alle zaagbladen voor hout vermeld en hun toepassing. Dan kun je snel en overzichtelijk een keuze maken op basis van de bewerking.
Hout en kunststof zagen met een reciprozaag

Hout met metaal zagen met een reciprozaag

Hout waar bijvoorbeeld nog spijkers, brads, naalden en schroeven in zitten zijn prima te zagen met een reciprozaagblad dat daarvoor geschikt is. Denk aan pallets slopen of bijvoorbeeld kozijnen slopen. Middels dit stroomschema kun je snel terugvinden welk zaagblad het meest voor jouw toepassing geschikt is.
 Hout met metaal zagen met een reciprozaag

Metaal, aluminium RVS en kunststof zagen met een reciprozaag

Met een reciprozaag zijn ook diverse metalen en non-ferro metalen te zagen. Niet alleen plaatmateriaal maar ook vooral kokers, buizen en profielen zijn door de lengte van deze bladen bijzonder goed te zagen. Welk zaagblad het beste bij het te zagen materiaal past vind je terug in in dit stroomschema.
Metaal, aluminium en RVS zagen met een reciprozaag

Steen, gips, vezelcement en isolatiemateriaal zagen met een reciprozaag

Naast diverse metalen en allerlei houtsoorten kun je ook heel goed andere materialen zoals steen, gips en vezelcement met een reciprozaag zagen. Het is zelfs mogelijk om in combinatie met een mes allerlei isolatiematerialen zoals steenwol, pur- en piepschuim, leer, rubber, papier, karton en tapijt te snijden. In dit stroomschema vind je precies welk zaagblad voor welk materiaal geschikt is.
Steen, gips, vezelcement en isolatiemateriaal zagen met een reciprozaag

Diverse materialen zagen met een Multitool

Zagen/invalzagen in hout, aluminium, metaal, hout met spijkers of juist zeer zuiver zagen met Japanse tand is allemaal mogelijk met een Multitool. Mits je het juiste zaagblad hebt gekozen. Kies daarom middels dit stroomschema het juiste zaagblad voordat je aan de klus begint.
Diverse materialen zagen met een Multitool

Schrapen, snijden, schuren en poetsen met de Multitool

De Multitool dankt zijn naam aan zijn veelzijdigheid. Naast zagen is deze machine ook geschikt voor schraap-, snij-, schuur- en poetswerkzaamheden. Welke schraper, mes, frees, schuurvel of fleece je nodig hebt om deze bewerkingen te doen vind je in dit stroomschema terug.
Schrapen, snijden, schuren en poetsen met de Multitool

Zagen, vellen en onderhoud

In dit stroomschema vind je een overzicht van onze kettingzagen en de toepassingen die je met deze modellen kunt doen. Op basis intensiviteit zijn de modellen ingedeeld en kun je gemakkelijk de juiste kettingzaag vinden voor jouw toepassing. Het gaat hier om accu kettingzagen, 230 V kettingzagen en kettingzagen met brandstofmotor.
Zagen, vellen en onderhoud

Knippen

Metaal, RVS, aluminium en vezelcement knippen

In dit stroomschema vind je een overzicht van plaatscharen en knabbelscharen. Op basis van de te knippen vorm, vorm van het te knippen materiaal en de dikte van het materiaal vind je de juiste machine. Het betreft hier 230 V knabbel- en plaatscharen en op accu.
Metaal, RVS, aluminium en vezelcement knippen

Snoeien en knippen

Hagen snoeien en knippen met een heggenschaar. In dit stroomschema vind je een overzicht van heggenscharen en op basis van soort en de omvang van de haag en de intensiviteit van de snoei en knipwerkzaamheden kom je bij de juiste machine uit. In dit overzicht vind je 230 V, accu en heggenscharen met een brandstofmotor.
Snoeien en knippen

Schaven

Schaven

Op basis van de schaafbreedte, de maximale sponningdiepte en de intensiviteit van de werkzaamheden kun je in dit stroomschema de schaaf vinden die het beste bij je past.
Schaven

Frezen

Frezen

Wil je sponningen of kantenfrezen. Op basis deze bewerkingen, de spanopname en de intensiviteit van de werkzaamheden vind je in dit schema een overzicht van de diverse freesmachines. Ook de lamellenfrees voor uitsparingen voor lijmverbindingen en de kettingfrees voor pen- en gatverbindingen zijn in dit schema opgenomen.

 Frezen

Maaien en trimmen

Gras maaien en onderhouden

Op basis van het te maaien oppervlak vind je in dit stroomschema een overzicht van grasmaaiers. Het gaat hier om 230 V, accu en grasmaaiers met een brandstofmotor.
Ook vind je in dit overzicht 230 V verticuteerders om het gras te onderhouden.
Gras maaien en onderhouden

Maaien en trimmen

In dit stroomschema vind je op basis van soort bewerking alle beschikbare bosmaaiers en trimmers. De soort bewerking is afhankelijk van het mes of draadkop en het type bosmaaier of trimmer is weer afhankelijk van het mes of de draadkop. Ook zijn de machines ingedeeld op basis van intensiviteit zodat je kunt bepalen of de machine geschikt is voor jouw toepassing.
Maaien en trimmen

Diversen

Zuigen en blazen

Op basis van toepassing en intensiviteit zijn de beschikbare blaas- en of zuigmachines ingedeeld. Denk aan bladeren opruimen, stallen of bijvoorbeeld een evenementen terrein schoonblazen. Het gaat hier om handgedragen en ruggedragen bladblazers.
Als je op zoek bent naar een bladzuiger dan kom je altijd uit bij een handgedragen bladblazer met opvangzak.
Zuigen en blazen

Stroom opwekken

Als er op lokatie geen stroom beschikbaar is kun je gebruik maken van een generator of aggregaat. In dit stroomschema vind je de generatoren en deze zijn ingedeeld op continue en maximaal vermogen. Op basis van dat gegeven kun je de generator die bij jouw werkzaamheden past terugvinden.
Stroom opwekken

Pompen en besproeien

In dit stroomschema vind je een overzicht van de beschikbare pompen om vuil en of schoon water te pompen om vervolgens te besproeien over een oppervlak. Deze zijn ingedeeld op basis van liters per minuut.

Pompen en besproeien

Reinigen

Hogedrukreinigers zijn geschikt voor regelmatig of regelmatig intensief gebruik. In dit schema vind je een overzicht welke reinigers voor welk gebruik geschikt zijn.

Reinigen

Meten en uitlijnen

Afstanden meten gaan snel en gemakkelijk met een laser afstandmeter. Uitlijnen gaat snel en doelstreffend met een rotatielaser of kruislijnlaser. Welke het meest voor jouw toepassing geschikt is kun je terugvinden in dit stroomschema.
Meten en uitlijnen

 


Makita Kenniscentrum


Bezoek het Makita Kenniscentrum voor o.a.
handige tips en de technologieën achter de machines

Laatst toegevoegd

12-3-2019

5-3-2019

HR140DZJ
10,8 V Boorhamer
Nu gratis:
Gratis Accu 2019
Dealerlocator
Om Makita goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid en lees wat dit voor je betekent.
[sluiten]