Volt en Ampère-uur bij accumachines?

Volt en Ampère-uur bij accumachines? "Wanneer moet ik voor een 14,4 V machine kiezen en wanneer voor een 18 V? En wat betekent ampère-uur (Ah) eigenlijk?" Het zijn misschien wel de meest gestelde vragen, dus zetten we de boel nog eens op een rijtje. Een vergelijking met een waterkraan maakt het volt- en ampère verhaal misschien duidelijk.

Voltage

De volt (V), ook wel voltage genoemd, is de eenheid voor spanning. Zie het als de druk op de waterkraan.

Ampère

Ampère (A) is de eenheid voor stroom. In onze vergelijking de hoeveelheid water die door de kraan stroomt.

Ampère-uur

Ampère-uur (Ah) is de hoeveelheid stroom die een accu per uur kan leveren. Het is de tank met water waarop de kraan in onze vergelijking is aangesloten. Zodra ik de kraan opendraai, begint het water te stromen. Hetzelfde geldt voor een accumachine. Wanneer ik de machine inschakel, begint de stroom van de accu naar de motor te stromen.

Meer spanning, minder stroom

Stel nu dat je met een accu boor/ schroefmachine een schroef in hout draait. Dat geeft weerstand. Zoals de weerstand die je voelt als je met je hand het water dat uit de kraan stroomt, probeert tegen te houden. Hoe hoger de druk op de kraan, hoe lastiger dat is. En hoe hoger de druk, hoe minder water er nodig is om dezelfde weerstand te voelen. Bij een accumachine is dat in feite hetzelfde. Hoe hoger de spanning (V), hoe minder stroom (A) nodig is om de motor in beweging te houden. Een gelijkwaardige machine met een hoger voltage heeft minder stroom nodig. Als met die machine dan een gelijkwaardige accu met dezelfde ampère-uur wordt gebruikt dan zal de machine met het hogere voltage meer schroeven draaien. Je werkt er langer mee door.

Makita Kenniscentrum


Bezoek het Makita Kenniscentrum voor o.a.
handige tips en de technologieën achter de machines

Laatst toegevoegd

12-3-2019

5-3-2019

DDF453SFE
18 V Boor-/schroefmachine
Nu gratis:
Gratis Accu 2019
Dealerlocator
Om Makita goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid en lees wat dit voor je betekent.
[sluiten]