Home  > Evolutie

 


 • 1978

  Voordelig bij laag stroomverbruik

  In 1978 introduceerde Makita de eerste accu boormachine met verwisselbare accu. De 6010D was voorzien van een motor in een vast frame. Dat betekende dat je de complete motor moest vervangen, als de koolborstels op waren of een onderdeel stuk. Voordeel is wel dat dit type motor goedkoop is te produceren. Daarom wordt deze motor nog steeds in verschillende machines toegepast. Met name machines die weinig stroom verbruiken, waardoor je de koolborstels niet snel hoeft te verwisselen.

 • 2002

  De eerste met vervangbare onderdelen

  Het ontwikkelen van de motor voor accumachines startte pas echt in 2002. Toen verscheen de eerste motor die niet in een frame zat, maar uit losse onderdelen bestond. De behuizing van de machine werd het frame. De techniek voor het maken van behuizingen werd steeds geavanceerder door het gebruik van de computer. Het grote voordeel van deze motor is dat je niet alles hoeft te verwisselen, maar alleen het onderdeel dat kapot is.

 • 2004

  Lager verbruik en zonder koolborstels

  Een ware revolutie in de ontwikkeling van motoren voor accumachines is de koolborstelloze motor. Hij verbruikt minder stroom én je hoeft geen koolborstels meer te vervangen. Het toerental is constanter en via elektronica wordt de motor veel beter aangestuurd. Omdat de eerste koolborstelloze motor vrij duur was, werd hij alleen gebruikt voor accu momentsleutels. Juist bij die machines is een constant toerental enorm belangrijk.

 • 2005

  Kleiner en minder energieverlies

  De volgende stap in de ontwikkeling van motoren voor accumachines is de 4-polige motor. De stator (veld) van deze motor heeft een magneet met niet twee, maar vier polen: 2 x noord en 2 x zuid. Daardoor is de aantrekkingskracht veel groter en kun je de motor dus veel kleiner maken. Het meest bijzondere is dat de polen van de magneet zonder tussenruimte aaneengesloten zijn. Dat betekent minder energieverlies.

 • 2012

  Regelbaar en zonder koolborstels

  In 2012 lanceerden we een koolborstelloze motor die prijstechnisch wél toepasbaar is in diverse machines. In onze slagschroevendraaiers en een aantal boor-/ schroefmachines. Een belangrijk voordeel bij de slagschroevendraaiers is dat deze nu drie instelbare toerentallen hebben, waardoor de kracht regelbaar werd. Je kunt nu ook kleine schroeven monteren zonder dat de schroefkop afbreekt.

 • 2014

  Krachtiger en duurzamer

  De koolborstelloze motor uit 2012 had ook een nadeel. Hij was niet krachtig genoeg voor bijvoorbeeld een haakse slijper, reciprozaag of cirkelzaag. Daarom kwamen we in 2014 met een volledig nieuwe versie. Deze koolborstelloze motor is op diverse punten zo aangepast dat hoge krachten nu wel mogelijk zijn. Dat betekent dat we nu een nog grotere diversiteit aan accumachines in ons programma kunnen opnemen. Krachtige machines die veel bewerkingen kunnen doen op een volle acculading.
Om Makita goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid en lees wat dit voor je betekent.
[sluiten]